Novice
01. september 2013
Kronanca Veliko romarjev je obiskalo Marijo Pomagaj ob današnjem prazniku.

Slovesno somaševanje ob deseti uri je vodil koprski škof, msgr. dr. Jurij Bizjak.

“Slavimo obletnico kronanja Brezjanske Marije in jo priznavamo in častimo kot Mater in Kraljico. Kakor je namreč njen Sin Kristus Kralj vesoljstva, tako je tudi njegova Mati Marija Kraljica neba in zemlje. In kakor je njen Sin Kralj nebeškega kraljestva, tako je Kraljica nebeškega kraljestva njegova Mati Marija. Ko torej slavimo Devico Marijo Kraljico, potrjujemo svojo pripadnost nebeškemu kraljestvu in prisegamo svojo zvestobo njegovemu Kralju in Gospodu Jezusu Kristusu.”

V homiliji je škof govoril o treh krepostih, ki jih spodbujajo tudi dananšnja bogoslužna branja. To so vera, upanje in ljubezen – temelji nebeškega kraljestva. Škof Bizjak nam daje zgled, kako naj bomo Marijina krona. To smo lahko le takrat, ko živimo kraljestvo ljubezni, ki ga simbolno predstavlja današnji praznik kronanja. »Jezus nam sporoča, da je Božje kraljestvo že med nami, to bi morali v težkih časih, kot so današnji, bolj poudarjati,« je povedal škof Bizjak.

Sveta maša je bila na trgu pred baziliko, pri zunanjem oltarju, zato smo se Bogu zahvalili tudi za dar lepega vremena. Po koncu bogoslužja so zbrani romarji prisluhnili predstavitvi zanimive življenjske poti našega škofa Barage. Razstavo o njegovem življenju in delu si lahko ogledate v prostoru pod zunanjim oltarjem.

Fotografije