Novice
31. avgust 2013
Predvečer 106. obletnice kronanja milostne podobe »Resnično bogastvo je v ljubezni in iskrenem odnosu do Boga.«

S sveto mašo bo 19. uri smo pričeli slovesno obhajanje praznika kronanja Marije Pomagaj. Somaševanje je vodil novomašnik Branko Setnikar, kaplan v Železnikih.
Marijino kronanje je naš skupni praznik, je uvodoma dejal p. Robert Bahčič, rektor svetišča na Brezjah. Marijo je kronal Jezus, mi pa se temu dejanju pridružujemo, če zgledno živimo. Če je naše življenje odsev njenega.
Pred evangelijem smo slišali: »Iz tebe je izšlo sonce pravice«, v evangeliju pa: »Moja duša poveličuje Gospoda …«.
V homiliji nas je novomašnik nagovoril, naj služimo človeku tako kot Marija, ki je hitela pomagat sorodnici. Marija se zaveda čudovitih reči, ki jih je Bog storil njej in po njej. Ona je celovit odgovor na Božje usmiljenje. Vse življenje se mu želi zahvaljevati za milosti, ki jih je prejela. Po njenem zgledu naj tudi Cerkev razglaša Božjo veličino.
Novomašnik nas je povabil k zaupanju. »Marija je pustila, da jo je oblikovala in vodila Božja roka, kakor je Bog hotel. Marija je naš zgled, kako resno živeti sedanji trenutek in se v upanju ozirati v prihodnost.«

Po sveti maši je novomašnik podelil novomašni blagoslov, sledila je procesija z Marijino podobo po vasi in pete litanije. Jezusa v najsvetejšem zakramentu je vsak lahko obiskal tudi po sveti maši, preko cele noči, saj je bila cerkev odprta za čaščenje. Molile so različne skupine; od petih do šestih zjutraj Frančiškov svetni red; po šesti uri pa samostanska družina. Prisluhnili smo pridigi škofa Vovka izpred 56 let in razmišljali o Marijini kroni. Ob 50. obletnici kronanja je dejal:

“Biseri solza, ljubezni in zaupanja so bili in so okras naše Marije Pomagaj. V novem okviru v kapeli so vdelani pomembni kamni iz različnih krajev naše lepe slovenske zemlje, saj hočemo imeti vsi Marijo za mater, kraljico in pomočnico. V njeno krono pa danes prav vsi položimo trden in svetel kamen svoje vere, da bomo z Marijino pomočjo varno potovali po poti življenja in nas bo njen Sin, Jezus Kristus, po njeni priprošnji s slavo in častjo kronal tudi v nebesih. Amen.”

Fotografije