Novice
15. avgust 2013
Marijino vnebovzetje »Božji pogled je tisti, ki nas z ljubeznijo vedno znova išče,« je pri slovesni deseti sveti maši na trgu pred baziliko dejal škof Anton Jamnik.

»Dober dan, dobri ljudje,« je zbrane vernike ob prazniku Marijinega vnebovzetja pozdravil rektor svetišča na Brezjah, p. Robert Bahčič.
Pozdravil je vse, ki so prišli na Brezje, k Mariji Pomagaj – peš, s kolesi, pa tudi domačine in vse, ki so praznovanje začeli že včeraj, z molitvijo in procesijo po vasi.
»Nebeško Mater Marijo si danes upamo prositi, da bi bili naša vera, upanje in ljubezen, podobni njenim. Naj bo tudi v nas ponižnost in preprostost, predvsem pa ljubezen do Boga. Danes Marijo upamo prositi, da bo v nas Marijina duša, ki bo poveličevala Gospoda, in Marijino srce, ki se bo radovalo v Gospodu,« je nadaljeval p. Robert.

Slovesno somaševanje je vodil škof Anton Jamnik. V homiliji je najprej pozdravil rektorja svetišča in gvardijana frančiškanske skupnosti, p. Roberta, sobrate duhovnike in vse romarje. »Bog nam je naklonil tako čudovit dan, da bi še laže in lepše doživeli Boga.«
Povabil nas je k praznovanju, ki nas bo utrdilo v zavesti, da je Bog z nami na naši poti, Marija pa naša priprošnjica in zgled, kako spolnjevati Božjo voljo. Škof Jamnik je spomnil na tri pomembne dogodke: milostno obletnico (150-letnico prvega ozdravljenja na Brezjah), 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Mariji in našo prvo izročitev Mariji v samostojni državi Sloveniji leta 1992.
»Marija nas vodi k Jezusu, je zgled molitve, upanja, ljubezni. Ne postavlja v središče sebe, ampak nas vodi k srčiki evangelija, namreč k veri, da je Bog svet tako ljubil, da je na svet poslal Odrešenika Jezusa Kristusa, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak imel večno življenje,« je dejal.
Bog nikogar ne izključuje, je poudaril škof Jamnik. »Božji pogled je tisti, ki nas z ljubeznijo vedno znova išče.«
Škof je izrazil upanje, da bomo na koncu zemeljskega romanja našli mir in polnost bivanja, saj smo ustvarjeni za večnost.
Ko smo ob današnjem prazniku svoje misli in molitve namenili Mariji, nam je škof na Brezjah spregovoril o Marijini podobi, ki ne bi bila popolna, če bi jo gledali samo v njenem zemeljskem življenju. Krščansko izročilo vidi Marijo v nebeški slavi. »Marija je tudi žena, ovita v sonce, z mesecem pod nogami, z vencem dvanajstih zvezd. Njena slava je potrditev tega, da ima naše življenje smisel in cilj.«
Škof Jamnik je govoril tudi o siromašenju človeškega dostojanstva ter o pomanjkanju kulture in umetnosti. Povabil nas je, naj presegamo filozofijo samozadostnosti. »Ne obupujmo, ne predajajmo se malodušju.« Škof nas ob zadnjih preizkušnjah v Cerkvi vabi, da znova odkrijemo širino upanja, ki ga vsebuje naša vera, in iz njega živimo.
Škof Jamnik je omenil tudi srečanje mladih, na katerem je papež spregovoril tri milijonski množici, ki ga je v tišini zbrano poslušala. Ponovil je besede, ki so namenjene nam vsem in nas povabil k ljubezni do oddaljenih: »Vsem odprimo vrata našega srca.«
»Če bomo mi Božji, če bomo živeli pristno duhovno življenje in imeli spoštovanje do drugega, bomo živeli bistvo današnjega evangelija in praznika.«

Po homiliji smo se posvetili Mariji, ko smo za škofom ponavljali molitev:
Presveta Devica Marija!
Ti si Jezusova Mati:
ti si ga pod srcem nosila, ga rodila
in z njim pod križem trpela.
Ti si tudi naša Mati:
tvoja materinska roka nas je varovala
skozi vso zgodovino.
Tebi izročamo sami sebe,
da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca.
Tebi izročamo naše družine,
da bi bile odprte za življenje
in bi mladim odkrivale duhovne vrednote.
Tebi izročamo Cerkev na Slovenskem,
da bi v zvestobi evangeliju gradila edinost.
Tebi izročamo slovensko domovino,
da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila.
Tebi izročamo naše rojake po svetu,
da bi ostali zvesti Bogu in svoji domovini.
Sprejmi nas v svoje varstvo
in nas izroči svojemu Sinu Jezusu,
našemu Odrešeniku, ki živi in kraljuje vekomaj.
Amen.

“Marija je upanje, ne samo za Slovenijo, ampak za ves svet, “ je ob koncu slovesnosti zbrane romarje na Brezjah opogumil p. Robert in vsem voščil blagoslovljen praznik, ki naj ga spremljata Božji blagoslov in priprošnja Device Marije.

Fotografije