Novice
13. avgust 2013
Sveta maša in procesija z Marijo Pomagaj V današnjem evangeliju smo slišali, da nas Jezus vabi, naj (p)ostanemo otroci in z otroško iskrenostjo in veseljem nosimo veselo vest o Njem v svet.

Otrok, ki bi jih bil Jezus vesel, je bilo te dni veliko na Brezjah. Bosonogi in nasmejani so spali na prostem – v šotorih in pred kombiji na Brezjah, pa tudi na Črnivcu. Z njimi je bil njihov župnik, g. Peter Kokotec, v pomoč pa so mu bili mladi animatorji iz Černomlja.
Nocoj po večerni sveti maši smo se Romi in ne-Romi v procesiji z lučkami za Marijico odpravili do križa in se vrnili v baziliko, kjer nas so nagovoril raše Peter, Mitja in Marjan.
Njihovo skupno sporočilo je bilo: Devel na hiki po narodo. Devel na hiki po manuš. Devel poakhari manuše, kale imini rado.
Bog ne gleda na narod. Bog ne gleda na osebo. Bog izbira iz ljubezni do vsakega človeka.

Te dni smo, tudi v skupni pripravi na praznik, večkrat molili:

Pozdravindi Marija,
milosti pherdi,
Devloro hilo tuha,
blagoslovindi hinjas među đuvlja
i blagoslovindo hilo chavo nu tute, Jezus.
Sveto Marija, daj devleskeri,
mang vašu mende grešniki,
kana i nu ura kada merana.
Amen.

Molitev pri Mariji Pomagaj in procesija z Marijico nas je povezala v skupnost verujočih, poseben Božji blagoslov smo ob koncu prejeli po rokah duhovnikov.
Ob tem se najlepše zahvaljujemo vsem duhovnikom, ki ste pomagali, posebej ciganskemu župniku, g. Petru Kokotcu, in mladim, ki so prišli z njim. Tako kot mu v hvaležnosti rečejo tudi Romi – raše, lepo je, da ste z nami in da praznujete z nami. Lepo, da nam pomagate še globlje doživeti Brezje.
Mre prijatelji Roma. Mek tumende čuvini Devleskero blagoslovo i Marijaskeri molitva.
Dragi prijatelji Romi, naj vas varujeta Božji blagoslov in Marijina priprošnja!

Fotografije