Novice
09. november 2013
Srebrni jubilej Komisariata za Sveto deželo Danes so se na Brezjah zbrali prijatelji Svete dežele in se Mariji zahvalili za 25 milostnih let romanj Komisariata za Sveto deželo.

Ob 9.30 so v baziliki molili rožni venec. Sledila je slovesna sveta maša, ki jo je ob 10. uri daroval koprski škof, msgr. dr. Jurij Bizjak. Somaševalo je veliko slovenskih duhovnikov, prijateljev Svete dežele, ter predstavniki iz tujine.

Uvodoma je zbrane pozdravil rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič. Sledil je nagovor p. Petra Lavriha. Za njegovim pozdravom je predstavnik kustosa Svete dežele vsem voščil mir in dobro. Izpostavil je današnji praznik kot dan veselja, za katerega smo hvaležni Gospodu. Zbrane je povabil, naj še naprej z ljubeznijo nadaljujejo delo za Sveto deželo.

Z velikim veseljem in hvaležnostjo danes praznujemo 25-letnico, je v homiliji dejal škof Bizjak in pozdravil vse zbrane. Bazilika je bila majhna za veliko število romarjev, ki so se zbrali k slavju obletnice Komisariata za Sveto deželo in delovanja njegovega komisarja, p. Petra Lavriha, pod geslom: »Pridite, pojdimo na goro Gospodovo, v hišo Jakobovega Boga!«

Škof Bizjak je zbrane romarje primerjal s svetopisemskimi romarji. Ustavil se je pri besedi legenda – ki pomeni tisto, kar je treba brati, vedeti in poznati. Škof je predstavil nekatere legende o Jeruzalemu, prestolnici, ki jo je Gospod postavil v sredo narodov.

V drugem delu homije je s svetopisemskimi besedami voščil “legendi Svete dežele”, patru Petru Lavrihu: »Gospod naj te usliši ob dnevu stiske, varuje naj te ime Boga Jakobovega. Pošlje naj ti pomoč iz svetišča in s Siona naj te podpira. Spominja naj se vseh tvojih daritev in tvoje žrtve naj milostno sprejme. Podeli naj ti, česar si tvoje srce želi in naj izpolni ves tvoj načrt. O da bi se veselili tvoje zmage in v imenu našega Boga razvili zastave!«

Uvodni pozdravi

Prenesi MP3 datoteko

Homilija škofa Bizjaka

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije