Novice
16. november 2013
Brezjanski pogovori o škofu Vovku »Po izredno pomoč bomo šli od časa do časa, po zgledu svojih vernih prednikov, na Brezje. Redno pomoč pa bomo iskali v stalni ljubezni do tebe, o Pomočnica!«

Tudi letošnje Brezjanske pogovore (potekali so pod naslovom Božji služabnik Anton Vovk – luč vere za naš čas) je pripravila Mednarodna marijanska papeška akademija in Frančiškanski marijanski center Slovenije.

Uvodoma je dr. p. Robert Bahčič, OFM, gvardijan in rektor, pozdravil zbrane, med njimi posebej msgr. Andreja Glavana, škofa ordinarija novomeške škofije in apostolskega administratorje ljubljanske nadškofije, p. Staneta Zoreta, OFM, provinciala slovenske frančiškanske province, in predavatelje: dr. Tamaro Griesser – Pečar, dr. Blaža Jezerška, mag. Blaža Otrina, prof. dr. Antona Štruklja in dr. Franceta M. Dolinarja.

Za glasbeno obogatitev med predavanji sta poskrbeli mag. Vlasta Viktorija Doležal-Rus in mag. Barbara Tišler. Pogovore je povezoval g. Tone Gorjup z Radia Ognjišče.

Predavatelji so razmišljali o tem, zakaj je škof Vovk za večinski del slovenskega življa zamolčan. Izpostavili so Vovkovo vedro naravo. Večkrat smo slišali, da je bil škof velik mož, ki kljub hudemu trpljenju ni bil nikoli malodušen in nikoli ni pomiloval sebe ali se izgovarjal na kogarkoli, da se ničesar ne da narediti.

Tudi nam danes naroča: Resnično veren kristjan mora biti žarišče veselja, vedre podjetnosti, sončne pogumnosti in tudi svoji okolici opora in moč.

Vedno je rad opravljal svoje pastirsko poslanstvo. Okrog sebe je zbiral in bodril prestrašeno slovensko verno ljudstvo. Tudi duhovniki so čutili njegovo očetovsko skrb in ljubezen.

Škof Vovk je bil mož vere, ki je neomajno je zaupal v Božjo previdnost in priprošnjo Božje Matere Marije. Kako živo nam še danes spregovorijo njegove besede iz leta 1962: Nič ne pobešajmo glav, nič naj nas ne strašijo težave … z močno vero in trdnim zaupanjem človek vse premore …

Fotografije