Novice
01. november 2013
11. srečanje rektorjev evropskih Marijinih narodnih svetišč na Malti Predstavniki Marijinih narodnih svetišč se vsako leto srečajo na študijskih dnevih. Letošnje 11. srečanje je potekalo na Malti.

Pred natanko desetimi leti, leta 2003, je nastala Evropska marijanska mreža, ki med sabo povezuje 21 evropskih Marijinih svetišč, v 20 državah, ki predstavljajo 20 skrivnosti rožnega venca. Začetnik Evropske marijanske mreže je bil škof msgr. Jacques Perrier iz Lurda. K medsebojnemu povezovanju je povabil rektorje evropskih Marijinih narodnih svetišč. Že od samega začetka ima to povezovanje podporo tudi s strani Svetega sedeža.

Predstavniki Marijinih narodnih svetišč se srečujejo na študijskih dnevih, ki so vsako leto v enem izmed narodnih svetišč, kjer razmišljajo o pastorali romarjev in obiskovalcev Marijinih božjih poti. Letošnje srečanje se je odvijalo v prvem tednu novembra na Malti v svetišču Naše Gospe iz Melliehe.

Svetišče naše Gospe iz Melliehe je zelo staro: kot pravi izročilo, sta leta 60 po Kristusu v obmorsko votlino prišla apostola Pavel in Luka, ki je na skalo narisal podobo Device Marije. Ta podoba je najstarejša na malteških tleh in se je ohranila do današnjih dni.

Tema letošnjega srečanja je bila: Romarji in popotniki v Marijino svetišče in iz njega. Temeljno predavanje je imel profesor osnovnega bogoslovja in dogmatike dr. Hector Scerri. V svojem razmišljanju je izhajal iz apostolskega pisma Vrata vere (Porta fidei), ki ga je papež Benedikt XVI. napisal za leto vere. Romarjem in popotnikom, ki prihajajo v Marijina svetišča, je treba oznanjati Božjo besedo, jim biti na razpolago za prejem zakramenta sprave ter jim kazati pravo pot, ki vodi in daje življenje. Ljudi je treba popeljati »iz puščave v kraje življenja, v prijateljstvo z Božjim Sinom, s Tistim, ki nam podarja življenje, in sicer življenje v polnosti«, kot je zapisal papež Benedikt XVI.

Kristjani smo poklicani k spreobrnjenju, da stopimo na Jezusovo pot. K temu nas vabi marijanska duhovnost. Vabi nas k življenju po veri. Kristjane je treba vabiti in spodbujati, da, potem ko so bili nagovorjeni v naših svetiščih, naprej posredujejo prejeto ljubezen in milost.

V krizi verovanja in življenja po veri so Marijina svetišča veliko bolj obiskana in zato postajajo prave oaze, kjer romarji in popotniki iščejo notranje osvežitve, podpore, tolažbe, spreobrnjenja ter novih moči za življenje po Božji besedi.

Med srečanjem smo si ogledali zelo bogato konkatedralo sv. Janeza Krstnika v Valletti ter Marijino svetišče na otoku Gozo, Ta’ Pinu in mnoge druge lepote Malte.

Naslednje srečanje bo v Romuniji pri Naši Gospe iz Csíksomlyó, leta 2014.
Evropsko marijansko mrežo sestavljajo: Anglija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Francija, Gibraltar, Irska, Italija, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švica, Ukrajina.

dr. p. Robert Bahčič

Fotografije