Novice
07. oktober 2013
Z rožnim vencem v roki se učimo biti otroci Boga, ki je Oče Slovesno somaševanje ob prazniku Rožnovenske Matere Božje je vodil p. Tadej Inglič. Somaševali so dr. p. Robert Bahčič, msgr. Franci Trstenjak, msgr. Franci Petrič in več drugih duhovnikov.

Nocojšnja sveta maša in molitev po njej sta lepi spodbudi za poglobljeno molitev, ne le osebno, ampak tudi občestveno. V povabilu k molitvi in v spodbudi za oživljanje rožnovenske pobožnosti so se združili Radio Ognjišče, katoliški tednik Družina in frančiškanski samostan na Brezjah. Sodelavci omenjenih treh ustanov so se na večer pripravili tudi s peš romanjem k Mariji Pomagaj. Romanje se je začelo z opoldansko sveto mašo v podružnični cerkvi Rožnovenske Matere Božje v Kranju, po njej pa so se romarji odpravili proti Slovenskemu Marijinemu narodnemu svetišču. Na Brezje so prispeli kmalu po peti uri popoldne.

Sveta maša se je pričela ob 19. uri. Somaševanje je vodil p. Tadej Inglič.

Zbrane romarje je pozdravil rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič. Kot je povedal, smo vsi skupaj romarji pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Ona je tista, ki nas vabi k poglobljeni molitvi za narod in domovino, ki nas vabi, da prosimo za blagoslov in za čudež.

Marija je bila prva, ki je premišljevala Jezusovo življenje, zato je lahko naša najboljša učiteljica. Pomaga nam rasti v domačnosti z Jezusom, pomaga nam vstopati v Jezusove skrivnosti.

Kot je povedal rektor svetišča, je rožni venec šola zrenja in tišine. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre ta molitev težko skupaj s tišino, ni tako. Pri ponavljanju zdravamarij moramo pustiti, da nam spregovori Božji glas, ki je šepet. Ko pred Boga prinašamo svoja vprašanja, nam On odgovarja na različne načine, včasih tudi z molkom. On, ki nam govori v tišini, čaka na naš odziv. Če bomo odgovore slišali in sprejeli, bomo na poti k Njemu.

Dr. p. Bahčič je izpostavil Marijino rahločutnost in odprtost za drugega. Naj nas Marija uči te lepe drže – da ne bomo ostali zaprti v svoj svet in v svet svojih prošenj. Odprimo se drug za drugega in za resnično veselje.

Papež Benedikt je pred letom dni dejal, da se z molitvijo rožnega venca pustimo voditi Mariji, ki nam je zgled vere. Z Brezij nocoj vsem vernim, posebej prek valov Radia Ognjišče, veljajo besede: »Vstopimo v Marijino šolo vere, ki nas vodi h Kristusu.«

Po sveti maši in uvodu v molitev rožnega venca smo molili štiri dele te lepe molitve pred milostno podobo Marije Pomagaj. Polna cerkev in veliko vernikov, ki so nas spremljali in molili prek valov Radia Ognjišče, sta znamenji milosti. Moč molitve, ki dela čudeže, naj nas spremlja; mi pa se z vero v srcu obračajmo k Božji Materi, ki se nas na Brezjah vedno razveseli – ne samo ob prazniku, ne samo v mesecu rožnega venca, ampak vsak dan našega romanja proti večnosti.

Rožnovenska Mati Božja, romanje in sveta maša, pridiga dr. p. Robert Bahčič

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije