Novice
06. oktober 2013
Brezje so kraj molitve Ob 113. obletnici posvetitve cerkve na Brezjah in 25. obletnici razglasitve Bazilike Marije Pomagaj je slovesno somaševanje ob 10. uri vodil apostolski nuncij, dr. Juliusz Janusz.

Ker je današnja nedelja tudi krajevni praznik, smo se pri maši spomnili živih in pokojnih krajanov Brezij, Črnivca, Noš in Dobrega Polja.

Rektor, dr. p. Robert Bahčič je v pridigi romarje spomnil na obletnico posvečenja tukajšnje cerkve pred 113-imi leti. Druga današnja obletnica pa je spomin na to, kako je papež Janez Pavel II. brezjansko cerkev razglasil za Baziliko Marije Pomagaj.

Kot je povedal rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robert Bahčič, je postala cerkev na ta način posebej povezana s Svetim sedežem in vesoljno Cerkvijo. »To svetišče veliko prispeva h gojenju krščanske pobožnosti, kakor tudi k rastočemu razvnemanju ljubezni do blažene Device Marije,« je papež zapisal v razglasitvi.

Slovensko Marijino svetišče je velik kraj molitve, je dejal dr. p. Robert Bahčič. Vsak od nas, ki verujemo, je kot živi kamen vzidan v duhovno hišo. Če verujemo, če izpovedujemo našo vero v Jezusa Kristusa in če po njegovi besedi tudi živimo, gradimo sebe in duhovno stavbo, ki je Cerkev. Molitev, nedeljska sveta maša, prejemanje zakramentov, posebej spovedi, premišljevanje Božje besede – to so temelji, na katerih zidamo Božje svetišče. Pravo Božje svetišče bomo postali, ko nas bo povezala Ljubezen.

Tako kot je pri posvetitvi škof s krizmo cerkveni prostor izvzel iz posvetne rabe in ga namenil Božji uporabi, tako smo vsi poklicani, da se posvečujemo z molitvijo. Z molitvijo tudi kličemo Božji blagoslov v naša življenja. Molitev rožnega venca in Marijin zgled naj nas spremljata, ko se učimo, kako živeti, da bo to Bogu v čast in slavo.

Apostolski nuncij, dr. Juliusz Janusz se je ob koncu zahvalil rektorju svetišča in vsem brezjanskim romarjem. Spomnil je zbrane vernike, da je prav rožni venec lepa molitev, ki jo v Baziliki Marije Pomagaj tudi najbolj pogosto in goreče molimo. Rožni venec je »šole molitve«, ki nas vodi k Jezusu.

»Z rožnim vencem v rokah ste pred vašo Marijo z Brezij in jo prosite: Marija, pomagaj.«

Marijo prosimo, naj nam pomaga, da bi bili kristjani ne samo v cerkvi, ampak predvsem v svojem vsakdanu. Marijo obenem prosimo, naj nam pomaga prenoviti Cerkev v Sloveniji.
»Pri tej prenovi nam pomaga tudi sveti oče Frančišek, ki nas prosi, naj hodimo po poti resnice, čeprav je to boleče. Poslušajmo svetega očeta, spoštujmo njegove odločitve, molimo zanj in tudi za izbiro novih škofov v Sloveniji.«

Nuncij je dejal, da ta bazilika ni velika, je pa lepa in prijetna. »Frančiškani se trudijo, da bi bila vsem na razpolago. Toda njihova skrb je zlasti v tem, da vam pomagajo graditi bazilike vaših src.«
Če bomo srca odprli Božji besedi, jo ohranjali in premišljevali kot Marija, obenem pa srce odprli bližnjemu, smo gotovo na pravi poti. Vztajati moramo in, kot pravi sveti oče Frančišek, ne dovoliti, da nam ukradejo upanje. Z Marijino vero in z njeno pomočjo lahko ustvarjamo skupnost, ki spoštuje Boga in živi iz upanja.

Zbranim je nuncij podelil apostolski blagoslov.

Iz Slovenskega Marijinega narodnega svetišča vsem romarjem veljajo besede spodbude ob prazniku: »Z veseljem se zavedajmo svoje posvetitve in tega, da smo ustvarjeni za nekaj več – za Božje življenje in slavo. Amen.«

Pridiga na rožnovensko nedeljo, dr. p. Robert Bahčič

Prenesi MP3 datoteko

Zahvala, dr. Juliusz Janusz

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije