Novice
07. september 2012
Četrti dan zasedanja PAMI v Rimu Petek je že utečen delovni dan, ki ga preživljamo na običajen način. Preko celega dneva bomo govorili o mariologiji v odnosu do kristologije in na koncu do pnevmatologije. Zvečer se bomo udeležili koncerta v cerkvi S. Maria d'Aracoeli.

Najprej nas je pozdravil kardinal, prefekt kongregacije za katoliško vzgojo, Zenon Grocholewski. V svojem govoru je spregovoril o pomenu Marije v življenju vsakega vernika. Posebej je omenil nekatere pomene, ki jih Marija sprejema v duhovnosti.

Prvo veliko predavanje je imela prof. Cettina Militello z mednarodne Akademije Marianum.

Predstavila je različne vidike mariologije v odnosu do pnevmatologije in kristologije. Mariologija ne more biti ločena od pnevmatologije in kristologije, kakor tudi njeno, Marijino delovanje ne more biti ločeno od delovanja Jezusa in Svetega Duha.

Drugo predavanje to dopoldne je podal p. Grzegorz Bartosik OFMConv: Mariologija in pnevmatologija, skupne teme in težavna področja.

Prikazal je pokoncilske misli različnih teologov, ki so razmišljali o Mariji in Svetem Duhu predvsem pod vidikom vloge, ki jo imata danes v našem življenju.

Marija sprejme Boga po Svetem Duhu in ga v sebi resnično uporabi. Kot Mati Cerkve sodeluje tudi pri milostih, ki jih prejema. Med Marijo in Svetim Duhom je resnično zveza, ki jo opišejo mnogi učitelji Cerkve z izrazom nevesta Svetega Duha.

Marija tudi danes sodeluje pri delitvi milosti. Z nami jo veže duhovno materistvo.

Popoldne smo v slovenski skupini poslušali tri referate. Najprej smo seveda pogledali na dopoldne opravljeno delo, pri čemer se je razvil lep in tvoren pogovor. Potem pa sem imel referet z naslovom: Vloga Mariologije danes (s posebnim poudarkom na svetem pismu in ljudskih pobožnostih) pri rasti in odgovornem življenju splošnega duhovništva vseh verujočih.

Nato smo poslušali še odlična referata Ane Lavrič o konstitutivni vlogi slovenskih Marijinih svetišč: Gospe Svete, Brezij, Ptujske Gore in Svete gore ter dr. Marije Weiskirrchen: Češčenje Marije na blejskem otoku po II. vatikanskem koncilu.

Fotografije