Novice
04. september 2012
Program 23. mariološko-marianskega kongresa Osrednji svetovni mariološko-marijanski kongres vsake štiri leta poteka v Rimu v organizaciji Pontifikalne marijanske akademije.

V okviru Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah že več let deluje tudi Marijanski inštitut. Poleg dejavnosti doma se člani udeležujejo tudi marianskih kongresov v tujini. Pontifikalni kongres v Rimu je najpomembnejši.

Tokratno zasedanje kongresa je tematsko usmerjeno v mariologijo po drugem Vatikanskem koncilu. Najprej se kongres ozira nazaj, na koncilske dni, predvsem na 6. poglavje konstitucije Lumen gentium, ki govori o Mariji. Potem se kongres obrača tudi na to, kakšne rezultate dobivajo te vrstice v današnjih časih.

Kongres je deležen posebne pozornosti in varstva svetega očeta Benedikta XVI., ki je za predsednika kongresa imenoval nj. eminenco Angela Amata.

Okviren program kongresa:
4. 9. 2012 bo preko celega dneva zbiranje, nato ob 16. uri v cerkvi sv. Marije Snežne večernice z kardinalom Angelom Amatom.

5. 9. Salvatore M. Perrella, O.S.M predava o 8. poglavju konstitucije Lumen Gentium in učenju rimskih škofov, po premoru pa je predavanje prof. Alfonsa Langella o pokoncilski mariologiji.

6. 9. msgr. Juan Miguel Ferrer Grenesche predava o praktično-pastorlanih implikacijah post-koncilske mariologije, sledi mu bo predavanje Manfreda Haukeja: Antropologija in mariologija v sodobnih teoloških razpravah: osrednje perspektive in težave.

7. 9. predava prof. Cettina Militello o mariologiji med kristologijo in ekleziologijo: skupne teme in težavnejša področja; nasledi ga bo Grzegorz Bartosik, O.F.M.Conv., ki predava o pnevmatologiji in mariologiji, skupnih temah in težavnejših področjih.

8. 9. dopoldne se bodo udeleženci kongresa srečali s svetim očetom Benediktom XVI. v Castell Gandolfu, popoldne pa sodelovali na okrogli mizi o tem, kakšna naj bo mariologija v prihodnje.

9. 9. bo opat Jean-François Chiron predaval o izzivih ekumenizma, kasneje pa Johann Roten, S.M. o izzivih multikulturizma.

Predavatelji predstavljajo različne veje mariologije in so predstavniki skoraj vseh kontinentov. Vsakemu predavanju bo sledila delavnica po jezikovnih skupinah.

Zaključek kongresa v Baziliki sv. Antona, kjer bo slovesno evharistično daritev daroval kardinal Geianfranco Ravasi.

Prosimo, da naše delo in prizadevanja vseh udeležencev kongresa podprete z iskreno molitvijo.

Spletna stran mednarodne papeške akademije