Novice
19. september 2012
Popoldanski program prvega dne konference Marijinih svetišč Popoldne sta oblikovala dva predavatelja - rektorja Lurda in Fatime. Z zanimanjem smo poslušali njuni predavanji.

Rektor Marijinega svetišča v Lurdu, Horacio Britto, nam je podal predavanje: Lurd v luči II. vatikanskega koncila. Kot uvod razmišljanja je vzel dva evangeljska odlomka iz evangelija po Janezu: Svatba v galilejski Kani in križanje, kjer je bila tudi Marija.

Poudaril je, da je bila Marija na svatbi v Kani služabnica, ne protagonist. Marija daje vlogo svetišču, ki naj bo odprt prostor, da se človek odpre za nekaj novega. Le tako človek lahko pride do odprtega stika z Bogom.

Kot primer je navedel zgodbo Bernardke Lurške. Zgodba prvega prikazanja Bernardki lurški nam jasno pove, da je to izbruh Božjega v človeku.

Tudi danes se to dogaja na enak način, saj ljudje pridejo v svetišče z nekim strahom, a če imajo odprt prostor za srečanje z Bogom, lahko doživijo pravo srečanje z Njim. Pogosto je znamenje križa začetek mojega odnosa z Bogom ter vstopna točka mnogim vernikom. To misel je ponovil tudi papež Benedikt XVI. leta 2008 v Lurdu.

In ta pot se nadaljuje z molitvijo rožnega venca, saj v tej molitvi verniki vstopajo v skrivnosti Jezusovega življenja. Marija ni “boginja”, ki jo iščejo ampak čutijo, da Marija moli z njimi.

Marijino vlogo, ki se zdi neposredna, lahko izpolnimo oz. udejanjimo samo, če bomo delali tisto delo, ki ga mora delati Cerkev. To pa je oznanjevanje, odpuščenje grehov in praznovanje.

Rektor marijanskega svetišča Fatima, p. Carlos Cabecinchas, nam je predstavil spoznanja koncila in zgodovinski pregled vplivov, ki jih je imel koncil na dogajanje v Fatimi.

Delo nadaljujemo s pogovorom po jezikovnih skupinah. Odgovarjali smo na vprašanji: Ali je prišlo po drugem vatikanskem koncilu do sprememb v praznovanju v našem svetišču? Kakšno je pridiganje o skrivnosti Marije v našem svetišču?

Zvečer smo poslušali predstavitve svetišč Kibeho (Ruanda), Guadalupe (Mehika), Aparecida (Brazilija), La vang (Vietnam), Vailankanni (Indija).

Fotografije