Novice
15. avgust 2012
Veliki šmaren 2012 - osrednja slovesnost Na praznik Marijinega vnebovzetja smo na Brezjah vedno polni pričakovanja in upanja. Tako je bilo tudi danes. Osrednjo slovesnost je daroval ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres.

Romarji iz vse Slovenije in z vsega sveta se na Veliki šmaren zberejo na Brezjah, da bi slavili Marijo in trenutek, ko je bila Marija vzeta v nebesa. Na sveto mašo smo se pripravili že z molitvijo, ki je bila tematsko pripravljena za pripravo na 200 letnico podobe Marije Pomagaj. Slovesna sveta maša se je začela ob deseti uri. Množico romarjev je ob tem največjem Marijinem prazniku pozdravil rektor p. Silvin Krajnc, slovesno somaševanje pa je vodil ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres. Zbralo se je več kot štiri tisoč vernikov.

V pridigi je poudaril vlogo Marije kot naše vzornice. Primerjal jo je z materjo, katere detetu streže po življenju rdeč zmaj. Če mati predstavlja Marijo, potem sin predstavlja Jezusa Kristusa, skupaj pa lahko predstavljata našo Cerkev. Posebej je poudaril, naj bomo verniki močni v svoji veri, tudi ko nas bo svet zavračal, saj je Jezus sam dejal: »Če vas svet sovraži, vedite, da je mene sovražil prej kot vas!« Stres je v nadaljevanju izpostavil, da vse to še ne pomeni, da si moramo zatiskati oči in ušesa pred tistim, kar v Cerkvi ni prav, vendar moramo biti pri sodbah pravični. Ob zaključku pridige pa je prosil, naj v teh težkih časih ostanemo pogumni, močni, trdi in zvesti. Naj molimo drug za drugega in naj se vedno zavedamo, da imamo samo eno mater, samo eno domovino in samo eno cerkev!

Pri tej sveti maši je bila slovesno obnovljena posvetitev slovenskega naroda Mariji. Slovenski narod se je v tej obliki prvič posvetil Mariji v prvem letu samostojnosti slovenske države leta 1992. To se je za vso Slovenijo zgodilo na Brezjah. Med mašo pa so se danes spomnili tudi na nekdanjega slovenskega premierja Andreja Bajuka, ki je še lani ob Marijinem vnebovzetju prišel na Brezje, dan kasneje pa je umrl.

Nadškof je vsem zaželel lepo praznovanje največjega Marijinega praznika, ki naj nas utrdi v sreči in hvaležnosti, da smemo biti kristjani.

Nagovor nadškofa Antona Stresa pri osrednji maši

Fotografije