Novice
07. junij 2012
Romanje ŠKG na praznik telovega 2012 »Dobri Bog, nakloni dobro srce učiteljem pri zaključevanju ocen«, je bila samo ena izmed prošenj. V srcu pa so jih dijaki prinesli še veliko.

Brezje in Zavod sv. Stanislava sta spet povezana, kakor je bilo v zamisli škofa Antona Bonaventura Jegliča.

Na praznik Svetega Rešnjega Telesa dijaki in profesorji Škofijske klasične gimnazije iz Šentvida vsako leto romajo na Brezje. Po obnovitvi Zavoda sv. Stanislava se je na pobudo nadškofa Alojzija Šuštarja obnovila tudi ta tradicija, ki je bila prisotna v predvojnem času. Nekateri so odšli izpred zavoda sredi noči, drugi so se odpravili zjutraj peš iz Kranja oz. iz Škofje Loke, tretji pa z vlakom do Otoč, od tam pa peš do Brezij.

Ob 11.30 je bila v baziliki Marije Pomagaj sveta maša, ki jo je ob somaševanju prisotnih duhovnikov daroval radovljiški župnik, g. Andrej Župan. V uvodu k sv. maši, ki so jo lepo oblikovali dijaki in profesorji ŠKG, je vse romarje in prisotne pozdravil p. dr. Silvin Kranjc, rektor narodnega svetišča Marije Pomagaj.

V homiliji je g. Župan poudaril, da obhajamo velik praznik, najsvetejši zakrament, ki ga nam je Jezus zapustil, da ne bi bili nikoli sami – zakrament svete evharistije obhajamo namreč vsak dan. Vsi danes zbrani smo en kruh in eno vino. S prispodobami je poudaril pomen kruha, kvasa in vina. Zelo potrebno je, da »kruh« delimo z drugimi, se razdajamo. To je težko, saj ljudje mnogo raje sprejemamo, kot dajemo. Jezus pa je drugačen, daje se nam pod podobo kruha in vina. Tudi mi smo poklicani, da mu postajamo podobni, da se dajemo in razdajamo. Zaključil je z mislijo, naj postajamo vedno bolj podobni sladkemu vinu, da se tisti, ki nas obkrožajo, ne bodo mogli upreti našemu dobremu zgledu.

Po sveti maši so se dijaki zahvalili za uspešen zaključek šolskega leta, prosili pa tudi za to, da bi »dobri Bog naklonil dobro srce učiteljem pri zaključevanju ocen«. Sledili so še gromki aplavzi g. Županu, ki je daroval sveto mašo, vsem pridnim romarjem in profesorjem. Največji aplavz pa je bil namenjen Jezusu, ki je vedno med nami in v vsakem izmed nas.

Po končani sv. maši so dijaki v družbi svoji profesorjev odšli do Otoč, od tam pa z vlakom nazaj v Ljubljano.

Fotografije