Novice
16. junij 2012
44. vseslovensko romanje bolnikov in invalidov na Brezje Bolniki in invalidi ter njihovi spremljevalci so se zbrali na Brezjah, da bi se Mariji Pomagaj, ki je kraljica Slovencev, zahvalili za svoje življenje.

Romanje bolnikov in invalidov na Brezje je eden največjih dogodkov v slovenski katoliški Cerkvi v cerkvenem letu.

Letos je maševal upokojeni koprski škof Metod Pirih. V pridigi je najprej poudaril svojo osebno izkušnjo bolezni. Ganljiv je bil njegov klic, v katerem je rekel, da Cerkev ne bo nikoli zapustila bolnih, ostarelih in nebogljenih. To se danes tudi izkazuje v polni meri.

Klicu pomoči v veri in bolezni se je odzvalo veliko število prostovoljcev, predvsem iz vrst skavtov, ki so požrtvovalno opravljali delo služenja v vsakem trenutku.

Ta dan se je zbralo 3500 romarjev. Čuti se, da je na Brezjah danes vsa Slovenija.

Velika zahvala gre sodelavcem revije Ognjišče, ki je vse romanje pripravilo in izvedlo.

Hvala tudi zdravstvenim delavcem, članom Malteškega Viteškega reda, pripravljalcem liturgije, skavtom in vsem drugim, ki so to romanje okrasili z božjočloveško ljubeznijo.

Maša na ta dan se daruje na prtu, ki so ga klekljarice iz Slovenije in drugih držav sklakljale za lurško Marijo. Danes se daruje njihovo delo pred Marijo Pomagaj, čez nekaj dni pa bo z bolniki ta prt romal v Lurd. Škof Pirih je oblečen v mašni plašč, delo klekljaric, prav tako tudi albo. Klekljarice so pod vodstvom gospe Tanje Oblak delale 5000 ur.

V blagoslov je bilo tudi lepo vreme.

Fotografije