Novice
15. junij 2012
65. let od vrnitve Marije Pomagaj iz izgnanstva Na današnji dan pred 65 leti se je milostna podoba Marije Pomagaj vrnila iz izgnanstva. Mnoga svetišča so ji nudila varno zatočišče. Danes je dan za hvaležnost, da Marija Pomagaj kraljuje Slovencem na Brezjah.

Milostna podoba Marije Pomagaj je poleg evharistije drugo srce svetišča na Brezjah. Čaščenje Marije Pomagaj se je začelo na Brezjah leta 1800, ko je bila postavljena kapela Marije Pomagaj.

Podobo Marije Pomagaj je leta 1814 po zaobljubi naslikal kranjski slikar Leopold Layer. Leta 1907 je bila milostna podoba kronana.

V letih od 1941 do 1947 je bila pregnanka in begunka kot tolikeri naši rojaki. Nacisti so namreč po okupaciji Jugoslavije frančiškane izgnali in v samostanskih prostorih uredili vojaško postojanko. So pa romarji kljub vsemu še prihajali na Brezje častit kopijo milostne podobe.

Izvirno Layerjevo podobo so v času vojne prenesli v ljubljansko stolnico in nato na Trsat, leta 1943 pa spet v Ljubljano. Layerjevo podobo so na Brezje vrnili 15. junija, leta 1947, na god sv. Vida, ki je zavetnik brezjanske cerkve. Tedaj so Brezje doživele pravo zmagoslavje, saj se je podoba Marije Pomagaj po dolgem času spet vrnila domov. Prav na današnji dan torej praznujemo 65. letnico tega dogodka.