Novice
26. maj 2012
Srečanje članov živega rožnega venca 2012 Na današnji dan so se na Brezjah srečali molilci živega rožnega venca. Maševal je p. Simon Peter Berlec. Svete maše se je udeležilo veliko romarjev. Nagovori so se nas globoko dotaknili.

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah smo na binkoštno soboto, 26. maja 2012, obhajali molitveni dan rožnega venca za edinost Cerkve, za nove duhovne poklice ter za njihovo stanovitnost in svetost. Srečanje smo začeli ob 9.30 uri z molitvijo rožnega venca, sveto mašo ob 10. uri pa je daroval p. Simon Peter Berlec, OFM, iz Novega Mesta.

V uvodu v sveto mašo nas je nagovoril p. Leopold Grčar, duhovni oče ŽIVEGA ROŽNEGA VENCA, ki se je zbranim zahvalil za vsako premoljeno desetko rožnega venca in za vse, kar se po Mariji polaga v Božje srce – za duhovne poklice in za edinost Cerkve.

V homiliji je p. Simon Peter Berlec spregovoril o življenju in kako se le-to lahko v vsakem trenutku spremeni: bolezen na vrhuncu moči, smrt ljubljene osebe, velik loterijski zadetek, srečanje človeka in z njim povezano rojstvo velike ljubezni. Življenje je polno presenečenj, nepredvidljivo. Ko se ti kaj takega zgodi, ko te nekdo pokliče po imenu, je srce bolj veselo ali bolj žalostno, nikoli pa enako. Še posebej če te pokliče nekdo, ki je Vsemogočni. Tu je postregel s primerom Jezusovega klica Simonu in Andreju: »Hodita za menoj!« in Pavlovim spreobrnjenjem.

Tudi izvolitev duhovnikov se zgodi na človeški način, Bog namreč zna vsako človeško lastnost spremeniti v Božjo moč. Tisti, ki ga doseže Božji klic, je vzet iz srede ljudi, da bi bil spet postavljen v njihovo sredino. Da bi kazal pot v tem pogosto temnem in mračnem svetu. Duhovnik skuša po svoji službi nebesa približati zemlji. Zato Bog potrebuje duhovnike in jih kliče tudi danes. P. Berlec je svoj nagovor zaključil z besedami: »Ne obupajmo, največ kar lahko naredimo je, da molimo, saj verjamem, da je prav vsak duhovni poklic izmoljen.«

Po sveti maši so zbrani poslušali predavanje p. Simona Petra Berleca, kjer je spregovoril o družinah in njihovi osrednji vlogi v vzgoji za duhovne poklice. Družina je namreč prva zibelka, prvo semenišče. Današnje družine, ki imajo mnogo pojavnih oblik, bolj slabo vzgajajo za duhovne poklice. Danes smo v silovitem potrošniškem vrtincu, vse to se odraža v našem življenju in tudi na ravni duhovnih poklicev. Opažamo veliko pomanjkanje duhovnih poklicev vseh vrst, saj dandanes družine ne gojijo več takega ozračja, da bi se mogli razvijati duhovni poklici. Starši so prezaposleni, za molitev in obisk svete maša pogosto zmanjka časa. Otroci nimajo priložnosti čutiti, da jih ima Bog rad. Predvsem očetje so izgubili tisto osrednjo vlogo pri krščanski vzgoji, ki so jo zavzemali nekdaj. Seveda obstajajo tudi družine, ki poleg vseh dejavnosti duhovnost in duhovno vzgojo postavljajo v središče svoje družine. Zato je čas, da stopimo skupaj, vztrajamo in molimo za nove duhovne poklice in tudi za naše družine.

Sledila je izročitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu in pogovor s p. Berlecem. V sproščenem vzdušju mu je vprašanja zastavljal p. Leopold Grčar, OFM. Srečanje smo zaokrožili s petimi litanijami Matere Božje, molitvijo za duhovne poklice, posvetitvijo in blagoslovom z Najsvetejšim.


Predavanje o duhovnih poklicih: p. Simon Peter Berlec OFM

Po sveti maši je p. Simon Peter Berlec nagovoril zbrane na temo Molitev in delo za duhovne poklice v družini.
Prenesi MP3 datoteko

Pogovor o duhovnih poklicih: p. Simon peter Berlec in p. Leopold Grčar.

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije