Novice
23. maj 2012
Večer slovenskih krščanskih izročil 2012 Vsi Slovenci na svetu se vsako leto srečajo v enem večeru. To je večer slovenskih narodnih izročil. Osrednje praznovanje je pri Kraljici Slovencev, Mariji Pomagaj na Brezjah, praznuje pa vsak slovenski dom.

Na predvečer praznika Marije Pomagaj, kraljice Slovencev, Slovenci po svetu že 36 let prižigajo sveče in molijo v dober namen. Slovenci v domovini pa se na ta dan v velikem številu zberemo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah in se priporočamo Njej, ki varuje slovenski narod in slovenska krščanska izročila v svetu. Tako smo na ta dan v duhu in molitvi povezani vsi Slovenci po svetu.

Ob 19. uri so bile v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah šmarnice in molitev rožnega venca. Ob 20. uri se je začela sveta maša, ki jo je ob somaševanju prisotnih duhovnikov daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Sveto mašo so prenašali na valovih Radia Ognjišče, prisostvovala pa ji je tudi ministrica za Slovence po svetu Ljudmila Novak.

Po sveti maši smo med petjem litanij in v soju lučk milostno podobo spremili v procesiji po vasi, sledile so slovesne Marijine večernice.

S praznikom smo vstopili v drugo leto priprave na praznovanje 200-letnice podobe Marije Pomagaj. Vsi smo poklicani, da se na milostni dogodek dobro pripravimo.

Fotografije