Novice
20. julij 2011
Mladi iz Argentine V torek, 19. julija 2011 je skupina mladih Slovencev iz Argentine, znana tudi pod imenom Rast (XL), med obiskom domovine svojih starih staršev romala k Mariji Pomagaj.

V iskanju svojih korenin in uživanju lepot Slovenije je mlade zelo nagovorila zgodovina Brezij.

Čeprav so državljani Argentine, ki je njihova rodna domovina, vsi pišejo in govorijo slovensko. Srečanja z njimi so vedno prijetna. Pogovori in druženja z njimi nas bogatijo, saj se, Slovenci iz matične domovine, begajoči in iščoči, marsičesa lahko naučimo od tistih mož in žena slovenskega rodu, ki so že drugi generaciji prenesli vse najlepše, kar so odnesli s seboj “čez lužo” – ljubezen do Slovenije, do slovenskega jezika in do Boga.

Razredničarka, gospa Metka Mizerit, je slovenskim srednješolcem pred potovanjem v Slovenijo zaželela: “Dotaknite se zemlje, ki je pila solze in kri naših prednikov. Spomnite se, da je ta zemlja vaša duhovna domovina, v kolikor jo ljubite in spoštujete. Oglejte si Ljubljano, srce Slovenije, Bled, biser naše dežele, Triglav, znak neuničljivosti našega naroda. Pokleknite pred podobo Marije Pomagaj na Brezjah. Spomnite se naših junakov in pomolite ob breznih Kočevskega Roga, ki je naša žalost in bolečina, simbol stoterih grobišč. Potem se srečno vrnite domov.”

Tudi mi želimo mladim, da bi jih Marija Pomagaj in Božji blagoslov spremljala na njihovih poteh!