Novice
26. junij 2017
Danes goduje sv. Jožefmarija Escriva Sveti Jožefmarija, ustanovitelj osebne prelature Opus Dei, je s sporočilom, da so vsi ljudje poklicani k svetosti, opozoril na nove oblike svetosti znotraj Katoliške cerkve.

Nenadna srčna kap je 26. junija leta 1975 opoldne na glavnem sedežu Opus Dei v Rimu prekinila zemeljsko življenje Jožefmarije Escrivaja. Njegovo telo počiva v kripti sedanje prelatske cerkve Opus Dei, kamor vsako leto prihaja molit na tisoče romarjev z vsega sveta. Ob smrti ustanovitelja je osebna prelatura Opus Dei štela 60.000 članov iz skupno 80 narodov in je bila razširjena po vseh petih celinah.

O svetem Jožefmariju veljajo besede svetega pisma: Gospodov Duh je nad menoj, zato me je mazilil. Poslal me je, da ubogim oznanim blagovest in potolažim potrte.
“Nikoli ne kritiziraj: če ne moreš pohvaliti, raje molči. Nikoli ne govori slabo o svojem bratu, čeprav imaš za to veliko razlogov. – Pojdi najprej pred tabernakelj, potem k duhovniku, tvojemu očetu, in svojo bolečino razkrij tudi njemu. In nikomur drugemu.” Je zapisal sv. Jožefmarija Escriva.

Jožefmarija Escrivá de Balaguer se je rodil 9. januarja leta 1902 v Barbastru (Španija). Njegova starša, José in Dolores Escrivá sta se trudila za dosledno krščansko vzgojo. Mali Jožefmarija je bil bister, razumen otrok.
Ko je bil Jožefmarija leta 1904 star le dve leti je hudo zbolel. Zdravniki so izgubili vse upanje za njegovo ozdravitev in staršem napovedali, da ima otrok le nekaj ur življenja. V teh trenutkih tesnobe, ko so izgubili že vse upanje, je njegova mati, Dona Dolores Albas, pobožno molila k Naši Gospe iz Torreciudad. V veliki predanosti se je zaobljubila, da bo sina, če ga ohrani pri življenju, pripeljala h Gospe. Devica Marija je uslišala njeno molitev. Še isto noč, ko je zdravnik zapustil njihovo hišo, je bolezen pri malem dečku začela popuščati. Ko se je naslednji dan zdravnik vrnil k družini Escriva je v sočutnem tonu vprašal očeta: »Pepe, kdaj je umrl otrok?« In starši mu veselo odgovorijo:
«Ne samo, da ni mrtev, ampak je odlično. Slavje v hiši je bilo veliko, in to po zaslugi Device Marije. Starši so obljubo izpolnili takoj; ni bilo lahko, kajti ceste iz mesta Barbastro do Torreciudad so bile slabe. Potovanje je bilo neprijetno in celo nevarno v zadnjem delu poti, ko so morali slediti strmi poti po pobočjih hribov. Spomin na to romanje je v družini Escriva ostal zelo živ in Jožefmarija je velikokrat poslušal pripovedovanja o tej dogodivščini. Tudi sam je kasneje pogosto spregovoril o tem romanju: »Starša sta me prinesla k Devici Mariji in mati me je položila Mariji v naročje.«

Iz zaobljube je v neposredni bližini nekdanje kapelice leta 1975 nastalo novo svetišče. V času gradnje je bil kip Blažene Device Marije iz Torreciudad shranjen v stari srednjeveški kapelici.
Svetišče je bilo posvečeno 7. julija 1975, zasnoval pa ga je arhitekt Heliodoro Dols. Vse poti svetišča se stekajo k oltarju, ki omogoča molitev pred Jezusom, prisotnem v večnem zakramentu ter kipom Marije.
Torreciudad je kmalu postalo priljubljeno romarsko središče, kamor prihajajo romarji iz vse Španije in od drugod. Ob deveti obletnici novega svetišča Torreciudad (1984) so povabili znana Marijina svetišča na romanje v Torreciudad. Ob tem so k Blaženi Devici Mariji iz Torreciudad prinesli replike svojih zavetnic. To dejanje je postalo tradicija in tako v Torreciudad prihaja vedno več upodobitev Božje Matere Marije s celega sveta. Danes se v kapelah ob spovednicah v kripti svetišča nahaja skoraj tristo Marijinih upodobitev. Z zbirko želijo prikazati širino ljubezni do Device Marije.
Od letos aprila se v kapeli Marijinega češčenja nahaja tudi kopija milostne podobe Marije Pomagaj.

Pripravila: AEF

Fotografije