Novice
03. julij 2016
Nedelja Slovencev po svetu Že vrsto let prvo nedeljo v juliju posvečamo Slovencem, ki živijo zunaj meja Slovenije. Na Brezjah je slovesno somaševanje ob 10. uri vodil p. Ciril Božič iz Melbourna v Avstraliji.

Letošnja nedelja Slovencev po svetu je priložnost, da skupaj z rojaki iz zamejstva in tujine obeležimo 25. obletnico samostojne države Slovenije ter se spomnimo na pričevanje in pomemben doprinos, ki so ga opravili v času mednarodnega priznanja Slovenije.
V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je slovesno somaševanje vodil p. Ciril Božič, ki v Melbournu v Avstraliji vodi Slovenski katoliški misijon sv. Cirila in Metoda. Ob njem so somaševali rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, dr. Zvone Štrubelj, slovenski duhovnik, ki svoje poslanstvo opravlja v Bruslju, za celotno območje Beneluxa, g. Janez Novak, policijski vikar ter p. Boštjan Horvat, letošnji novomašnik frančiškan.
V uvodu v sveto mašo je številne romarje, ki so kljub slabemu vremenu priromali k Mariji Pomagaj, pozdravil rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič. Še prav posebej je na nedeljo Slovencev po svetu pozdravil vse Slovence po svetu, ki se z veseljem vračajo domov in molijo za domovino. P. Cirilu Božiču se je zahvalil za vodenje svete maše, prav posebej pa pozdravil njegovo mamo, ki pri 93ih letih še vedno z veseljem priroma k Mariji Pomagaj na Brezje.

V nagovoru romarjem se je p. Ciril navezal na praznik slovanskih apostolov, sv. Cirila in Metoda, katerih praznik bomo praznovali v tem tednu. Bila sta prva tujca, ki sta se naučila domači jezik in slovanskim narodom posredovala evangelij, veselo sporočilo v domačem jeziku. In na to nedeljo praznujemo nedeljo Slovencev po svetu. Skoraj vsaka družina ima nekoga v tujini, po svetu. Božja beseda današnje nedelje govori o dobrem pastirju, ki privede nazaj vse razkropljene otroke. In danes smo vsi razkropljeni po svetu tu, romarji pri Mariji Pomagaj .
Svojo pridigo je p. Ciril danes nekoliko drugače zasnoval; kot je omenil sam, smo v preteklih dneh praznovali srebrni jubilej naše države, 25-letnico samostojnosti. Zato je p. Ciril zaprosil nekaj domoljubov, da mu pomagajo: brata Andrej in Marko Fink ter njun nečak Sandi, vsi izhajajo iz Argentine ter Tone Kuntner, igralec in pesnik.
Slovenija, moj dom brez mej, je bila pesem, ki je čudovito zazvenela v izvedbi članov družine Fink. In kot je nadaljeval p. Ciril, z Brezij se razvija simbolna os slovenstva, preko Bleda do Triglava. In to os nakazuje tudi kip svete družine in križ, ki so ga postavili v parku ob baziliki. Lepota naše domovine je zapisna v mnogih besedilih naših pesnikov in pisateljev, od Prešerna, Cankarja do ustvarjalcev našega časa. V interpretaciji Toneta Kuntnerja smo slišali Cankarjevo domovinsko pesem.
Ob koncu nagovora je p. Ciril poudaril pomen luči vere za naš narod in njegov obstoj. In ker je bil pri sveti maši prisoten tudi letošnji novomašnik, frančiškan p. Boštjan Horvat, je ob koncu pridige podelil novomašni blagoslov.

Ob koncu svete maše je, na povabilo p. Cirila Božiča, prisotne nagovoril tudi predsednik prve slovenske vlade, g. Lojze Peterle.

Pripravila: AEF

Nagovor p. Cirila Božiča

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije