Novice
25. junij 2016
Slovesnost ob lipi samostojnosti Tudi na Brezjah smo nocoj z manjšo slovesnostjo obeležili 25-letnico samostojnosti Slovenije.

Lipa je bila na križišču ob prihodu na Brezje posajena in blagoslovljena ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, 26. junija 1991. Ob 25-letnici smo se dogodka z manjšo slovesnostjo spomnili na isti lokaciji.
Uvod v slovesnost so naznanili brezjanski zvonovi, zatem so brezjanski pevci zapeli slovensko himno. V govornem delu sta prisotne pozdravila g. Izidor Arih, predsednik Krajevne skupnosti Brezje ter dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike.
P. Robert je v nagovoru spregovoril o svoji osebni izkušnji v osamosvojitveni vojni za Slovenijo:
“ Pred 25. leti sem ob slovesni razglasitvi samostojne in neodvisne države Republike Slovenije z veseljem in ponosom stal na trgu pred slovenskim parlamentom. Ponosen sem bil in sem še vedno, da sem Slovenec in da živim v tej prečudoviti deželi pod Triglavom. Res, imamo čudoviti biser na tem koščku sveta. Zato nam ni bilo težko braniti našo novo državo. Tudi sam sem med mnogimi drugimi odšel na jugovzhodno mejo, kjer smo, skoraj z golimi rokami, branili naše meje. Najprej nismo točno vedeli, koliko gre zares, da gre za vojno. Ko je pred nami stala vrsta tankov, takrat smo začutili bojazen in trepet, da ne bi izgubili, kar smo pred dnevi razglasili.
Živo mi je ostal v spominu zelen letak, ki so ga trosili helikopterji in na katerem je bilo zapisano, da se naj ne bojimo, ker bomo mi (JLA) samo čuvali meje, da naj ostanemo doma in da bo vsak odpor zlomljen. To nas je še bolj nagovorilo in utrdilo, da tudi branimo, kar smo razglasili. Svoje države Slovenije ne damo več nikomur. Naša je, branili jo bomo in zanjo skrbeli.”

Ob nagovorih obeh predstavnikov organizatorjev slovesnosti, so za kulturni program poskrbeli pevke in pevci brezjanskega cerkvenega pevskega zbora, pod vodstvom zborovodkinje Alene Likozar.

Pripravila: AEF

Fotografije