Novice
24. maj 2016
Danes je praznik Marije Pomagaj, Pomočnice kristjanov Slovesno sveto mašo na praznik Marije Pomagaj je daroval ljubljanski pomožni škof msgr dr. Anton Jamnik.

V Katoliški Cerkvi 24. maja obhajamo praznik Marije Pomočnice kristjanov oziroma Marije Pomagaj. Zato je danes na Brezjah še posebej slovesno.

»Iskreno dobrodošli pri Mariji Pomagaj na Brezjah ob njenem prazniku, ko z veseljem izrekamo Mariji Pomagaj vso zahvalo za vse kar je storila za vsakega izmed nas in še posebej za slovenski narod.« so bile besede rektorja brezjanske bazilike, dr. p. Roberta Bahčiča, v uvodu v današnjo praznično sveto mašo.

Slovesno sveto mašo je, ob somaševanju dr. p. Roberta Bahčiča in gospoda župnika Iva Holobarja, daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V svoji pridigi je škof Jamnik govoril o Mariji Pomagaj kot učiteljici življenja in o pomenu molitve.
»Danes smo tu, pri Mariji Pomagaj in ko smo pri Mariji smo tudi pri Jezusu. Marija nam kaže pot k svojemu Sinu. Na tem milostnem kraju, v našem narodnem svetišču, smo blizu Jezusu, ki nam daje moči in poguma, da bi iz tega srečanja na svetem kraju odšli z novim pogumom in močjo, predvsem pa z močno in trdno vero. Marija Pomagaj je tista, ki je zgled in pokora, ki ohranja vero, da nobena stvar v življenju ni brez smisla in pomena. Marsikaj danes ne razumemo. Včasih se vprašamo, kje je Bog? Je pozabil na nas? Ne, mi molimo k njemu in bodimo zgled. Nobena molitev za nas same, za naše prijatelje, sinove in hčere, za pripadnike drugih veroizpovedi, ni brez pomena, ni neuslišana. A biti moramo potrpežljivi. Bog ne deluje kot avtomat. Bog deluje počasi in deluje brez populizma, deluje tiho in nežno. Kar lahko storimo je, da se odpremo Njegovi navzočnosti, da nas lahko nagovori. … Sprejmimo dar.«

Škof Jamnik je svojo homilijo zaključil z besedami: »Molimo drug za drugega, molitev nas bo utrjevala v veri. Ko človek moli je svoboden, je miren v svojem srcu. Marija je učiteljica vere v tem, da smo potem ko dar prejmemo, hvaležni za dar življenja, dar vere, in da s tem darom ne ostajamo sami. Bodimo blizu Bogu, blizu ljudem, blizu drugim, čeprav mislijo drugače, da bomo v tem širokem svetu, ki postaja majhen, eno občestvo. … Ni prostora za malodušje. Zaupajmo v Boga Stvarnika, ki nas ljubi, nam daje življenje. Marija učiteljica življenja pa nam kaže, da ima vse v življenju svoj smisel.«

Po koncu svete maše se je škof Jamnik s p. Robertom in gospodom župnikom Ivom priklonil milostni podobi Marije Pomagaj.

Pri današnji sveti maši so bili poleg številnih romarjev prisotni tudi romarji iz župnije sv. Marjete niže Ptuja, romarji iz Društva upokojencev Predoslje, romarji iz Doma starejših občanov Preddvor in Naklo, romarji iz Nemčije in Avstrije ter slovenski romarji iz Argentine.

Želimo vam blagoslovljen dan in naj vas spremlja in varuje Božji blagoslov in Marijina priprošnja.

Pripravila: NK

Pridiga ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije