Novice
04. september 2012
Prvi dan marianskega in mariološkega kongresa Prvi dan Mariološkega kongresa v Rimu, 4. septembra 2012, se je za slovensko skupino začel že dopoldne, čeprav se kongres začne šele s slovesno sveto mašo ob 16. uri.

Voditelj slovenske sekcije je p. dr. Leopold Grčar. Iz Slovenije se kongresa udeležujemo še prof. dr. Anton Štrukelj, dr. Silvester Novak in p. Bogdan Rus.

Prvi je imel predavanje dr. Anton Štrukelj, ki je predaval na temo: Postkoncilska teologija slovenskega teologa prof. dr. Antona Strleta. Ta veliki teolog je bil ena osrednjih osebnosti v preteklih 60. letih slovenske Cerkve. Prof. Anton Štrukelj je najprej predstavil življenje dr. Strleta in bistvene poudarke, ki so zelo povezani z njegovo predanostjo Kristusu. Izpostavil je njegovo osebno doživetje Boga ter začetek akademske kariere, ki se je začela prav s štirimi mariološkimi spisi.

Sam dr. Strle se je izrazil v mnogih razpravah in knjigah, pri čemer je zelo pomembno dejstvo, da je deloval tudi v mednarodni teološki komisiji, kjer si je pridobil veliko spoštovanje svojih kolegov, tudi sedanjega papeža. Kot pravi duhovni učitelj je mnogokrat predstavljal izdana dela mnogih avtorjev in slovensko Cerkev soočal s sodobnimi spoznanji pokoncilske teologije.

Vsem je poznana zbirka knjig leto svetnikov, v kateri je na poljuden način predstavil tudi vse Marijine praznike. To ni znanstvna zbirka, a je vseeno izredno bogato mariološko gradivo.

Kot zanimivost med deli dr. Antona Strleta je prof. omenil še to, da je napisal predstavitev mariološke knjige takrat še kardinala Josepha Ratzingerja z naslovom: Sionska hči. Naslov temu članku je dal: Mariologija ni sanjarija.

Današnje dopoldne je bilo torej namenjeno bolj neformalnim srečanjem in predavanjem po jezikovnih skupinah. Popoldne ob 16. uri bomo slovesno začeli kongres s sveto mašo, ki jo bo daroval predsednik kongresa, kardinal Angelo Amato.

Vse delo spremlja misel, da ne more biti nobene znanosti ali misli o Mariji, če ni obenem tudi osebne svetosti in uresničevanja tega, o čemer govorimo.

Popoldne smo se udeležili slovesnih večernic s predsedikom kongresa, kardinalom Angelom Amatom.

Bogdan Rus

Fotografije